Vernieuwde woonzorgcampus Jacky Maes in Bredene: opvang voor zorgbehoevende senioren

Woonzorgcampus Jacky Maes in Bredene verzorgt de (semi-)residentiële opvang van zorgbehoevende senioren. Met haar leden-ondernemers wil TWS Projects deze woonzorgcampus ondersteunen en een volautomatisch rolstoeltoegankelijk minibusje in bruikleen geven.

Woonzorgcampus Jacky Maes

De woonzorgcampus is vernoemd naar Jacky Maes, die in 1973 in de gemeenteraad van Bredene startte, schepen werd in 1983 en bleef tot in 2011. Hij eindigde zijn politieke carrière als OCMW-voorzitter in deze gemeente, een functie die hij uitoefende van 2007 tot 2011. Jacky Maes overleed in 2014 en in 2016 kreeg het nieuwe woonzorgcentrum in Bredene zijn naam omwille van zijn jarenlange toewijding en verdienste voor het sociaal beleid in de gemeente Bredene.

Woonzorgcentrum Bredene verder uitgebouwd met verschillende soorten dienstenverlening

Door de aangroei van het aantal zorgbehoevenden en de maatschappelijke uitdagingen kreeg dit woonzorgcentrum in Bredene de afgelopen jaren een grondige make-over.

“De woonzorgcampus biedt o.a. opvangmogelijkheden voor zorgbehoevende senioren, gaande van semi-residentiële over residentiële dienstverlening”, zegt Daisy Hoste (schepen van OCMW, sociale zaken, armoedebeleid, Huis van het Kind/kinderopvang, huisvesting, gelijke kansen, emancipatie, diversiteit en jeugd).

Algemeen directeur Jan Eerebout: “De vernieuwde woonzorgcampus zorgt voor een aanbod op vlak van huisvesting, zorg, wonen en leven op maat van de persoonlijke situatie van elke zorgbehoevende. Er is bijvoorbeeld een aparte afdeling met een afgeschermde tuin voor ouderen met dementie.

“Het zorgaanbod is eveneens sterk afgestemd op samenwerking met alle thuiszorgpartners, zodat we in Bredene kunnen voorzien in continuïteit van de zorg. “

De campus omvat:

  • een nieuw woonzorgcentrum dat 150 bewoners huisvest
  • een centrum voor kortverblijf bestaande uit 10 kamers 
  • een dagverzorgingscentrum voor 15 gebruikers
  • een lokaal dienstencentrum (incl. buurtrestaurant)

Ouderenzorg in WZC Jacky Maes

Door de vernieuwing kan de campus op heel wat zorguitdagingen inspelen. Het aantal bedden werd opgetrokken van 129 naar 160 bedden, waaronder 10 voor kortverblijf. Daarnaast worden op de campus diverse zorgvormen geclusterd. Ouderen die nog thuis wonen, kunnen bvb instappen in de dagverzorging om later over te stappen naar kortverblijf of naar het woonzorgcentrum.

Gefaseerde uitbouw

De uitbouw verliep gefaseerd over de jaren. Woonzorgcampus Jacky Maes vormt nu één geheel met het Sociaal Huis met kinderopvang, het OCMW en een sociale kruidenier alsook de gemeentelijke welzijnsdienst. Zo maakt de woonzorgcampus deel uit van ‘het sociale hart’ van de gemeente Bredene.

Lokaal dienstencentrum met buurtrestaurant

Bij het lokaal dienstencentrum kunnen mensen terecht met vragen over thuiszorg en/of meedoen aan allerlei activiteiten rond animatie, opleidingen en infosessies. Ook worden er 7 op 7 maaltijden bereid voor mensen vanaf 65 jaar, met specifieke aandacht voor de meest kwetsbare mensen.

Ondernemers van TWS Projects zorgen voor mini-busje

Met haar leden-ondernemers wil TWS Projects het OCMW en de woonzorgcampus in Bredene ondersteunen en een volautomatisch rolstoeltoegankelijk minibusje in bruikleen geven voor een periode van vier jaar.

“Het busje zal worden ingezet voor vervoer van en naar dagverzorging,” aldus Geert Devloo, founder-stichter van TWS Projects. “ In de loop van project kan het ook voor het vervoer van en naar het dienstencentrum worden ingezet, of voor uitstapjes met bewoners, bv naar een toneelvoorstelling of een wandeling in het bos of park. Met dit minibusje halen we de kwetsbare en oudere inwoners in Bredene echt uit hun sociaal isolement.”

Ben jij een ondernemer met een hart en wil je meer vernemen over de werking van TWS Projects? Contacteer dan Geert Devloo, +32 475 42 60 71 en info@twsprojects.be.