‘t Schoederkloptje

Opdrachtgever
‘t Schoederkloptje
Locatie
Zarren, West-Vlaanderen
Jaargang
2022
Status
Actief

Armoede - nog steeds een taboe. Want armoede betekent voor veel mensen dat iemand het financieel moeilijk heeft. ‘t Schoederkloptje richt zich tot personen die geconfronteerd worden met kansarmoede. En dat begrip strekt zich breder dan enkel het financiële plaatje. Want naast geld zorgen ook andere elementen voor uitsluiting in de maatschappij. Denk maar aan sociale armoede.

Wanneer het moeilijk gaat, zijn er welzijnsschakels zoals ‘t Schoederkloptje die je weer op weg helpen. “Een tegenslag kan veel veranderen en niet iedereen heeft het even gemakkelijk om rond te komen. Het is vaak moeilijk om deuken in het leven op te vangen.” - aldus uittredend voorzitter Maurice.

Welzijnsschakels? Wat zijn dat?

Welzijnsschakels vzw is een vereniging van 188 welzijnsschakel groepen. Duizenden mensen zetten zich vrijwillig in bij de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. Ook discriminatie en het creëren van een rechtvaardige, duurzame samenleving dragen zij hoog in het vaandel. Zo is ‘t Schoederkloptje ook één van die welzijnsschakels.

Van groot belang is het in contact brengen van mensen met én zonder armoede-ervaring. Het is dankzij een luisterend oor dat men het verschil kan maken. Samen doen ze ervaringen positieve op en leren ze van elkaar. Alles met een duidelijk plan voor ogen: mensen in armoede een plaats geven in de samenleving.

Doel: weer mens laten voelen

Eigenlijk is het simpel: ieder persoon verdient respect. Toch is dat in de praktijk een punt waar we met z’n allen aan kunnen werken. Via groepen die gevormd worden uit een mix van mensen met en zonder ervaring met armoede wilt ‘t Schoederkloptje meer kansen bieden aan diegenen die uitgesloten worden.

Hoe ze dat doen? Op verschillende manieren! Onder andere persoonlijk contact is een van de pijlers. Daarnaast organiseren ze connectie momenten zoals gespreksavonden, hebben ze een hobbyclub en werken ze met huisbezoeken. Zo kan iedereen zijn verhaal kwijt. Daarnaast leert iedereen elkaar beter kennen en appreciëren.

Samen staan we sterk

Om steeds meer mensen kansen te bieden, slaan verschillende organisaties de handen in elkaar. Zo staat ‘t Schoederkloptje in contact met maatschappelijke diensten en lokale besturen. Een voorbeeld daarvan is een samenwerking met het Sociaal Huis (vroeger OCMW). Ook scholen, huisartsen en ziekenfondsen helpen mee aan de aanpak van kansarmoede. Sarah Bordon-Soens, coördinator-groepswerker, verduidelijkt: “Een apotheker uit de buurt komt bijvoorbeeld uitleg geven over het gebruik van medicatie en eerste hulp.”

Netwerk tegen armoede

Naast de samenwerkingen met allerlei organisaties, maakt ‘t Schoederkloptje deel uit van het netwerk tegen armoede. In deze verenigingen nemen sinds de oprichting in 2003 armen het woord. Ondanks ‘t Schoederkloptje zich vooral focust op de regio Goort-Kortemark, kan je het netwerk tegen armoede terugvinden in alle Vlaamse provincies.

Sarah licht verder toe met de volgende woorden: “Ze bieden allemaal een warm onthaal aan mensen die zich in armoede bevinden en dat zonder drempels. Samen halen we die mensen weg uit hun sociaal isolement om hen sterker te maken. We denken met z’n allen na over mogelijke oplossingen in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting.”

Vertel ons jouw project

Vertel ons jouw project

Liever direct
iemand spreken?

Geert Devloo Founder-Manager