G-Voetbal Kortrijk

Opdrachtgever
G-Voetbal Kortrijk
Locatie
Kortrijk, West-Vlaanderen
Jaargang
2022
Status
Actief

Van alle sporten krijgt voetbal de meeste aandacht. En toch was het voor voetballer Nathan niet gemakkelijk om een ploeg te vinden waarin hij zich thuis voelde. De reden? Met zijn autismespectrumstoornis  verliep de communicatie tussen hem en de andere spelers niet zo vlot. En ook met de coach kon het contact beter. De situatie bracht vader Dave op een idee: een eigen voetbalploeg. Of beter gezegd: een eigen G-Voetbalploeg!

 

Wat is G-Voetbal?

G-sport is de overkoepelende benaming voor alle sporten die door mensen met een beperking beoefend worden. Die beperking kan op verschillende vlakken zijn – psychisch, fysiek, verstandelijk, auditief of visueel. Deze groep durft men wel eens over het hoofd te zien, maar ook zij krijgen graag de kans om te sporten. G-Voetbal Kortrijk Teens heeft een centrale focus: jonge sporters tussen 8 en 16 jaar met een liefde voor voetbal een warme plek bieden. Een plek voor zowel de spelers als de familie. 

Gezocht: een voetbalploeg voor Nathan

Een bloedend vaderhart opende de ogen van Dave Vanhoutte. Toen zijn zoon Nathan op zoek ging naar een hobby, kwamen ze al snel bij voetbal terecht. Al bleek de zoektocht naar een geschikte voetbalploeg moeilijker dan gedacht. Door een autismespectrumstoornis (ASS) voelde Nathan zich nergens op zijn plek. Na een aantal trainingen besefte Dave dat de communicatie het probleem was. Zowel tussen de spelers als met de coach ging het moeizaam. Als toekijkende vader was Dave vastberaden om een oplossing te vinden. Die oplossing kwam er met de oprichting van G-Voetbal Kortrijk Teens.

Sterke schouders - zoals Jean-Marie Pfaff - dragen het project

Naast oprichter Dave Vanhoutte, kan het project rekenen op sterke schouders die zich mee inzetten. Vanaf de start kon Dave een icoon strikken – de enige echte Jean-Marie Pfaff als trotse peter. Daarbij voegde zich nog meter Gella Vandecaveye, ex-judoka, die als geen ander beseft hoe belangrijk sport voor iemand kan zijn.

Ten slotte is er ook Charles Vanhoutte. Hij speelt in eerste klasse bij Cercle Brugge. Toen hij tijdens zijn studies LO op zoek ging naar een stageplaats, kwam hij voor het eerst in contact met Dave. Charles voelt zich nauw verbonden met het project en maakt elke maand tijd om aanwezig te zijn tijdens een training of een match. “Dat is een echte opsteker voor de spelers!” vertelt Dave Vanhoutte.

Wat brengt de toekomst voor G-voetbal Kortrijk?

De ambities van Dave Vanhoutte zijn niet te stoppen. Dagelijks ziet hij hoe de jongeren dankzij G-Voetbal Kortrijk Teens vreugde beleven. Hoe ze leren omgaan met de tegenslag van een minder goede match of training. De jongeren ontdekken wat vriendschap kan betekenen. Het isolement dat een beperking met zich meebrengt, krijgt een plaats aan de zijlijn. Op het veld staat een liefde voor sporten.

Net om die reden wil Dave nog meer kansen creëren voor jongeren met een beperking die ook een liefde voor sport in zich dragen. “Voetbal is de volkssport nummer 1, maar het blijft mijn grote droom om nog andere G-sporten aan te bieden.” Denk daarbij aan basketbal, volleybal of pingpong.

Met TWS vond Dave alvast een extra partner om die dromen om te zetten naar de realiteit. Stap per stap richting een mooiere wereld vol sport. En dat voor iedereen, ongeacht ras, stand of beperking.

Vertel ons jouw project

Vertel ons jouw project

Liever direct
iemand spreken?

Geert Devloo Founder-Manager